XXI. századi készségek

A XXI. század társadalma számos olyan készség elsajátítását igényli, amelyek a korábbi időszakban nem voltak ennyire hangsúlyosak, vagy akár nem is léteztek ebben a formában. Az feldolgozhatatlanul sok mennyiségű információ közül meg kell tanulni kiszűrni azokat, amelyekre szükségünk van az adott probléma, feladat megoldásában. Az alapvető médiai tájékozodási készségek nélkül lehetetlen hatékonyan, hiteles forrásokat felhasználva dolgozni.

A számos új készség közül talán ez az egyik legalapvetőbb, hiszen aktívan legtöbbször információkeresésre használjuk a technikai eszközöket (míg például tévénézés közben passzívan részesülünk az információkban). Ennek elsajátítása részét kell képezze az oktatásnak, mint olyan készség, amely a diákok tanulásmódszertanát is meghatározza. Ha a diákok megtanulják, hogy milyen forrásból, hogyan érdemes dolgozniuk, tanulmányaik során sokkal sikeresebben tudnak információhoz jutni és azt feldolgozni.

Ennek fejlesztésében rendkívül nagy szerepe van annak, hogy többfajta tanórán is kapjanak adatgyűjtési feladatot (pl. kiselőadás készítése), amelynek kapcsán a szaktanárok elmondják, hogy az adott témához hol keressenek, miket tartsanak szem előtt az információk hitelességének ellenőrzésekor.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s